Categorieën
oppervlaktemeten

Oppervlakte berekenen ongelijke vorm

oppervlakte meten ongelijke vorm

Oppervlakte berekenen ongelijke vorm doe je niet zomaar met een kant-en-klare formule. Je zult het vlak moeten opdelen in verschillende vormen om het totale aantal vierkante meters, centimeters of millimeters te kunnen bepalen. Oppervlakte berekenen ongelijke vorm vergt best wat rekenwerk dus.

De ongelijke vorm bestaat bijvoorbeeld uit twee rechthoeken. Neem zoiets als een L-vormige woonkamer in gedachten. Voor het berekenen van de oppervlakte van een rechthoek is de formule; lengte x breedte. Dus deel de L-vorm op in twee rechthoeken. Tel de oppervlaktes van de twee rechthoeken bij elkaar op en je weet de totale oppervlakte van de L-vormige woonkamer.

Ook nog schuin

Maar soms is het lastiger. Stel dat je een vlak hebt met schuine lijnen. Hoe doe je dat dan? We leggen het je uit. Om de oppervlakte te berekenen van deze onregelmatige vorm, deel je het vlak op in  rechthoeken en driehoeken. Want ook voor het berekenen van de oppervlakte van driehoeken is er een formule. Een driehoek is net zo groot als een halve rechthoek. Daarom is de oppervlakte van een driehoek te berekenen door de korte zijde van de rechthoek waarin de driehoek valt, te vermenigvuldigen met de lange zijde van de rechthoek. Deel je de uitkomst door twee, dan heb je de oppervlakte van een driehoek.

In het kort:

Oppervlakte driehoek = (korte zijde van rechthoek x lange zijde van rechthoek) : 2

Nu je weet hoe je de oppervlakte van een rechthoek en een driehoek uitrekent, kun je de delen van de ongelijke vorm berekenen en bij elkaar optellen.

Oppervlakte berekenen ongelijke vorm? Gebruik de meettool!

Wil je oppervlaktes van je huis berekenen, maar heb je helemaal geen zin in meet- en rekenwerk, gebruik dan de slimme tool van oppervlaktemeten.nl. Om de oppervlakte te bepalen van je L-vormige woonkamer of de slaapkamer met dat gekke hoekje erin, upload je eenvoudig de plattegrond of bouwtekening van je huis. Je kunt ook een url invoeren van een plattegrond die op internet staat. Zet met lijnen uit welke oppervlakte je wilt meten en de tool doet de rest.

Oppervlaktes berekenen is zo wel heel gemakkelijk!

Direct beginnen met meten